Okuma Süresi
1 dakika

Alman araştırma şirketi Satista’nın dünya çapında kripto para kullanımına yönelik yaptığı Küresel Tüketici Anketi şaşırttı. Ankete göre Türkiye, yüzde 20’lik oranla dünyada birinci sırada yer aldı.

İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren ve sanal, dijital para anlamına gelen kripto paralar son yıllarda Türkiye’nin gündemine oturdu. Küresel anlamda düşünüldüğünde kripto para kullanımında ilk akla gelen ülkeler arasında olmasa bile Türkiye’de kripto para kullanımı birçok ülkeden daha yaygın. Satista’nın anketine göre Türkiye’de her 5 kişiden biri kripto para kullandı ve yüzde 20 ile dünya lideri oldu.

Image result for statista cryptocurrency

ABD, Japonya ve Almanya Geride Kaldı

Ankette Türkiye’yi yüzde 18’le Brezilya 2’inci, Kolombiya 3’üncü sırada takip etti. Gelişmekte olan ülkelerde kripto para kullanımının yaygın olduğu görülürken ekonomisiyle Dünya’da 1’inci sırada yer alan ABD yüzde 5 ile ankete son sıralarda girdi. Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz aylarda kripto paraları desteklediğini açıklamış ve dünyada kripto para borsaları için yasal düzenlemeler getiren ilk ülkelerden biri olmuştu. Fakat Satista’nın küresel çapta gerçekleştirdiği ankete bakıldığında ise Japonya kripto para kullanımında yüzde 3 ile son sırada yer alıyor.

Devlet tarafından kontrolünün zor olacağı gerekçesiyle kripto paraları desteklemeyen Almanya ankette yüzde 4’le takip etti. Gerçek para birimlerine karşı tehdit oluşturabileceği düşüncesinde olan Almanya, yetkilileri de doğabilecek  risklere karşı tedbir almaları yönünde uyarmıştı. Almanya hem ankette görüldüğü gibi hem de uyarılarıyla kripto para kullanımına sıcak bakmadığını kanıtlıyor.

Yasal Düzenleme Yok

Türkiye’de ise kripto para piyasasıyla ilgili henüz bir yasal düzenleme yapılmadı. Bu nedenle yasal ve yasal olmadığına dair bir şey söylenemezken hukuki anlamda da para olarak kabul edilmiyor. Fakat kripto para kullanımında dünya listesine 1’inci sıradan giren Türkiye’de mağduriyet yaşanmaması adına mevcut düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

“Dünya Ekonomik Forumu Blockchain için 10 Adımlık Siber Güvenlik Planı Yayınladı” haberi okumak için tıklayınız