Karbondioksit Jet Yakıtı
Okuma Süresi
2 dakika

Bilim insanları, karbondioksit (CO2) ve jet yakıtı arasında devrim niteliğinde bir dönüşüme imza attı. Aktarılan detaylara göre; Oxford Üniversitesi araştırmacıları, karbondioksiti başarılı bir biçimde jet yakıtına dönüştürdü. Söz konusu gelişmenin, hava taşımacılığında net sıfır emisyonun önünü açabileceği ifade edildi.  

İngiltere’de bilim insanları; elektrikli uçak ve alternatif yakıtların kullanışlı olmadığı durumlarda, hava taşımacılığının çevreye olan olumsuz etkilerini azaltabilmek adına karbondioksit (CO2) ve jet yakıtı arasında devrim niteliğinde bir dönüşüme imza attı. Oxford Üniversitesi araştırmacıları, karbondioksiti başarılı bir biçimde jet yakıtına dönüştürmeyi başardı. Söz konusu gelişmenin, geleneksel uçaklarla yapılan hava taşımacılığında net sıfır emisyon dönemini başlatabileceği ifade edildi.  

Aktarılan detaylara göre; kullanılan teknik, organik yanma yöntemini baz alıyor ve yakıt yakma sürecini etkili bir biçimde tersine çeviriyor. Görevli ekibin; karbondioksiti jet uçaklarına güç sağlamaya uygun bir biçimde sıvı bir yakıta dönüştürebilmek için sitrik asit, hidrojen ve demir-manganez-potasyum katalizörü karışımını ısıttığı dile getiriliyor. Bununla birlikte; uygulanan yöntemin oldukça uygun maliyetli olduğu, karmaşık olmadığı ve sıradan malzemeler kullanılarak oluşturulduğu belirtiliyor.  

Hidrojen ve suyu yakıta dönüştürmek, daha yüksek maliyetlere geliyor! 

Suyu Yakıta Dönüştürmek

Araştırmacılar ayrıca; söz konusu metodun, hidrojen ve suyu yakıta dönüştürmek için kullanılan yöntemlerden daha uygun maliyetli olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan; bu yöntemi, geleneksel uçaklarda uygulamaya koymak için birçok engeli aşmak gerekiyor. Uygulanan yöntemde, laboratuvar koşullarında yalnızca birkaç gram yakıt üretilebiliyor. Fakat tek bir uçuş için bile, elde edilenden çok daha fazla yakıta ihtiyaç duyuluyor. Bununla birlikte, söz konusu yöntemde çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olan karbon yakalama prosedürünün yaygın kullanımına çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Çünkü etkili bir sıfır emisyon teknolojisinin başarılı olması için yakalama ve dönüştürme sistemlerinin temiz enerji ile çalışması gerekiyor. 

Öte yandan; araştırmacılar, konuya ilişkin olarak endüstriyel ortaklarla görüşmeler yürütüyor. Gelişmenin pratiğe dökülmesi için büyük bir bilimsel engel görülmediği ifade ediliyor. Ayrıca yöntemin; küçük filolarda, kullanıma uygun olabileceği düşünülüyor. Normal şartlarda birçok hava taşımacılığı şirketinin, elektrik yakıtına geçmesi veya yakıt türünü değiştirmesi için kullandığı hava aracını da tamamen değiştirmesi gerekiyor. Fakat söz konusu gelişmenin; bu şirketlerin, mevcut uçaklarını elden çıkarmadan karbon-nötr hale gelmelerine olanak tanıyacağı dile getiriliyor.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Maskenin Karbondioksit Zehirlenmesi Yarattığı İddialarına Bilim İnsanları Yanıt Verdi

Santral bacalarından salınan karbondioksit sorununa ucuz ve kolay çözüm

Huawei’nin En Çevreci Telefonu: Huawei Mate40 Pro 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz