coronavirüs aşısı
Okuma Süresi
2 dakika

Çin’in Wuhan şehrinden çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan coronavirüsün (COVID-19) tedavisi için küresel çapta çalışmalar devam ediyor. İlk olarak Aralık 2019’da tespit edildiği belirtilen coronavirüs için henüz kesin bir tedavi bulunamadı. Bu süreçte geliştirilen aşıların test edilmesi için gönüllüler aranıyor. Coronavirüs tedavisi için geliştirilen aşı testine katılanlara ise 1.100 dolar verilecek.

Çin ve Asya kıtasından sonra hızla tüm Avrupa’ya da yayılan coronavirüs sıçradığı her ülkede hayatı felç etmeye ve insanları endişelendirmeye devam ediyor. Yeni tip coronavirüs COVID-19 için Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel çapta ilan edilen yüksek derece risk ölçütü durumun ciddiyetini anlamak için yeterli oluyor. Geçmiş dönemlerde karşılaşılan SARS ve MERS’ten daha farklı bir virüs olduğu belirtilen COVID-19 sürekli mutasyona uğrayıp şekil değiştirdiği için tedavisini bulmak çok daha zorlaşıyor. Ortaya çıktığı günden beri tedavi çalışmaları için araştırmalar yapan bilim insanları, virüsün genom yapısını çıkartıp bazı önemli ipuçlarına ulaştılar. Ancak coronavirüs aşısı veya tedavisi henüz kesin olarak bulunamadı.

COVID-19 aşısı için gönüllüler aranıyor!

covid-19 aşı gönüllülerine 1110 dolar verilecekABD merkezli ve kar amacı gütmeyen bir sağlık organizasyonu olan Kaiser Permanente, COVID-19 için geliştireceği aşıları test etmek için gönüllü kişiler aradığını belirtti. Kaiser Permanante, Seattle’daki araştırma kliniğinde gerçekleştirilecek olan aşıları, gönüllü ilaç denekliği yapmak isteyen 18-55 yaş aralığındaki sağlıklı 45 kişide test edecek. Katılan 45 sağlıklı gönüllü rastgele 3 gruba ayrılacak ve deneklerin her birine aşının farklı bir dozu verilecek. Şirket, COVID-19 aşısını test etmek için gönüllü olacak bireylere süreç sonunda 1.100 dolar verecek. 

Ancak elbette ki Kaiser Permanente’nin gerçekleştireceği deney bir ya da iki aşıyla tamamlanabilecek bir test değil. Virüse karşı bir aşının geliştirilmesi ise oldukça zor ve zahmetli bir olay. Bu sebepten ötürü katılımcılar 14 aylık süre boyunca 11 kez aşılanacak. Şirketin, önümüzdeki hafta klinik deneylere başlaması bekleniyor. Ancak test edilen aşının güvenli olup olmadığı ya da insanlar üzerinde işe yarayıp yaramadığı 12 ila 18 ay arasında belli olacak. 

Elbette ki COVID-19 için aşı çalışmaları yapan tek firma Kaiser Permanente değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamalara göre, dünya çapında geliştirilmekte olan 35 farklı coronavirüs aşısı bulunuyor. Söylendiği gibi, çok çabuk mutasyona uğrayan ve şekil değiştiren coronavirüs enfeksiyonunun tedavisi için hangisinin işe yarayıp yaramayacağını ise test sonuçlarında göreceğiz. 

DSÖ’nün açıklamalarına göre COVID-19, şu ana kadar 4.495 kişinin ölümüne neden oldu. 104 ülkeye sıçradığı tespit edilen virüsten enfekte olan insan sayısı ise 138.250’ye yükseldi.

APPLE KULLANICILARINA 25 DOLAR ÖDEYECEK – DigiToll #5

ÇİN’DEN GELEN KARGO İLE CORONAVİRÜS BULAŞIR MI? GELEN KARGOYU NASIL AÇMALIYIZ?

Coronavirüs Kıbrıs ‘a da sıçradı!