Kinetik Temassız Kontrol Teknolojisi
Okuma Süresi
2 dakika

Singapur merkezli ‘Stuck Design’ isimli bir tasarım stüdyosu, kinetik ve temassız bir kontrol teknolojisi geliştirdi. Kullanıcı geri bildirimi için ışık ve ses desteğine ihtiyaç duymayan teknolojinin, bir parmağı algılamak ve parmak hareketlerine tepki vermek için hareket sensörlerini algıladığı ve fiziksel hareketi taklit ettiği ifade edildi.  

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgını sonrası; yüzeylerle temas, yaşamı tehdit eden bir pratik haline geldi. Bu nedenle birçok şirket; özellikle kamusal alanlarda, yüzeylerle teması minimuma indirebilmek adına pek çok yeni teknoloji geliştirdi. Söz konusu şirketler arasına, kısa bir süre önce ‘Stuck Design’ isimli bir stüdyo da katıldı. Singapur merkezli tasarım stüdyosunun, kinetik ve temassız bir kontrol teknolojisi geliştirdiği ifade edildi. Söz konusu teknolojinin, fiziksel olarak butona basılmasına gerek kalmadan butona basma hareketini taklit edebildiği dile getirildi.  

Aktarılan detaylara göre; şirket tarafından geliştirilen temassız kontrol teknolojisi, kullanıcı geri bildirimi için ışık veya ses desteğine ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine; bir parmağı algılamak ve parmak tarafından yapılan itme, çekme veya kaydırma hareketlerine tepki verebilmek için hareket sensörleri kullanılıyor. Geliştirilen teknolojinin, butona basılma veya butonu çekme hareketini fiziksel olarak taklit ettiği belirtiliyor. Şirket; COVID-19 sonrası geliştirilen çoğu temassız kontrol teknolojisinin, aktif hale getirilmiş bir butonu göstermek için sesli veya ışıklı statik bir sensöre ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor. Bu durumun da buton etkileşimini, büyük oranda azalttığı dile getiriliyor. Bu teknoloji ise ışık ve ses reaksiyonunun ötesine geçiyor. 

‘Kinetik Temassız’ teknoloji olarak adlandırılan teknolojinin çalışan bir prototipi de mevcut

Kinetik Temassız Teknoloji

‘Kinetik Temassız’ teknoloji olarak adlandırılan teknolojinin çalışan bir prototipinin, halihazırda stüdyo tarafından geliştirilmiş olduğu ifade ediliyor. Toplu olarak kullanılan asansörlerde uygulanması beklenen teknolojinin, çalışma prensibini ortaya koyan bir video da bulunuyor. Videoda da asansör içerisinde yer alan kat butonları, temasa gerek kalmadan parmak hareketlerine gerçek zamanlı olarak tepki veriyor ve herhangi bir fiziksel basınç uygulanmadan butona basılabiliyor. Diğer yandan; geliştirilen teknoloji, hala deneme aşamasında olma niteliği taşıyor. Şirket tarafından hazırlanan prototipler dışında; kinetik temassız kontrol teknolojisinin, herhangi bir gerçek dünya uygulaması bulunmuyor.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Çin’in 500 Metrelik ‘FAST’ Teleskobu, Nisan’da Dünya Genelindeki Bilim İnsanlarının Araştırmalarına Açılıyor! 

Türk Bilim İnsanları 15 Saniyede Sonuç Veren Koronavirüs Kiti Geliştirdi

Bilim İnsanları, Karbondioksiti Jet Yakıtına Dönüştürmeyi Başardı 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz