Okuma Süresi
2 dakika

İran geçen hafta tarımla ilgili çalışmalar gerçekleştirmek ve deprem incelemeleri yapmak için uzaya kendi gözlem uydusunu fırlatmıştı. ‘Zafar 1’ isimli uzaya fırlatılan uydu, hızının yeterli olmamasından dolayı yörüngeye giremedi. 

İran son zamanlarda uzay çalışmalarına yoğunluk vermeye başladı. Bunun en büyük sebebi ise günümüzde ülkelerin gelişmişliğinin göstergesinin artık uzay çalışmaları olarak yorumlanması. İran da özellikle bu sebepten ötürü uzay çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. 

İran’ın kendi gözlem uydusunu uzaya fırlatacağını geçen hafta İran Uzay Ajansı açıklamıştı. 3 yıl önce çalışmalarına başlanan uydu Pazar günü Khomeini Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Uydunun yörüngeye girmesi için beklenmeye başlandı. Bölgenin yerel saatine göre 19.15’te Simorgh roketiyle fırlatılan Zafar 1 uydusu, yörüngeye giremedi ve İran’ın iletişim uydusu fırlatma denemesi başarısızlıkla sonuçlandı.

İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohammad Javad Azari Jahromi, yaptığı açıklamalarda başarısızlıklarına rağmen cesur açıklamalarda bulundu. Mohammad Javad Azari Jahromi açıklamasında: “Bugün ‘Zafar’ uydu fırlatma görevi başarısız oldu. Birçok bilimsel projede de olabileceği gibi bunda da bir başarısızlık meydana geldi. Falcon 9, Juno II, Atlas, Proton M ve Antares başarısız olan ABD fırlatmalarından sadece bazıları ancak bizi kimse durduramaz. Daha yolda birçok büyük İran uydusu var.” ifadelerini kullandı. 

‘’Son aşamada yeterli hız sağlanamadı’’

İran Savunma Bakanı Ahmad Hosseini, devlet kanalından yaptığı açıklamada; söz konusu başarısızlığın son aşamadaki hız yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti. Hosseini konuşmasında şu sözleri aktardı: ”Taşıyıcı roketin 1. aşama ve 2. aşama motorları tam olarak olması gerektiği gibi çalıştı. Uydu, taşıyıcıdan başarıyla ayrıldı ancak izlediği yolun sonunda yörüngeye girmesine yetecek seviyede bir hıza ulaşamadı.

Yeni bir başarısız girişim

İran’ın uzay girişimleriyle alakalı tek başarısızlığı bu değil. Geçen sene ocak ayında Simorgh roketini uzaya fırlatan İran’ın söz konusu girişimi yine başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu denemeden bir ay sonra ise Safir adında bir rokette daha benzer bir sonuçla karşılaşılmıştı. 2019’un Ağustos ayında ise Imam Khomeini Uzay Merkezi’nde bir roket fırlatılışı patlamayla sonuçlandı.

Hindistan insansı robotu Vyommitra’yı uzaya gönderiyor

Çin, uzaya saniyede 10 GB veri aktarabilecek bir uydu yolladı