Bilgisayar pazarı
Okuma Süresi
2 dakika

Global bilgisayar pazarı 2020 yılının ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Verilere göre, bilgisayar pazarı düşüşe geçti. Sektörde 2012 yılında yaşanan %12’lik düşüşten bu yana en keskin düşüşlerden birini yaşandı. Bilgisayar pazarı, 2020 yılının ilk çeyreğinde %8’lik bir düşüş kaydetti.

Salgın hastalıkla birlikte insanlar evlerinde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Hastalık sebebiyle insanlar evlerine kapanmış olsa bile birçok insan evlerinden çalışmaya ya da eğitim hayatına devam etmeye çalışıyor. Bu süreçte en çok kullanılacak teknolojik aletlerin başında bilgisayarlar geliyor. İlk bakıldığında bilgisayar taleplerinin artmasının beklenebileceği bu zamanlarda, Bilgisayar pazarı, 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8’lik bir düşüş yaşadı. 

Bilgisayar piyasası, en son 2012 yılında bu derece keskin bir düşüş yaşanmıştı. 2012 yılında, bilgisayar pazarı yüzde 12’lik bir düşüş ile karşılaşmıştı. Bu yıl da benzer bir tabloyla karşılaşan sektörde, 2020 yılının ilk çeyreği için açıklanan verilere göre yüzde 8’lik düşüş yaşandı. 

Düşüşün temel sebebi, tabii ki Covid-19 salgını. İnsanlar evlerine kapanmış ve bilgisayar ihtiyaçları artmış olsa bile, alım gücü son derece zarar görmüş durumda. Çin’de başlayan bu virüs ilk olarak üretimi etkiledi. Yavaşlayan üretim ile birlikte, hem var olan cihazların stokları tükenmeye başlandı hem de yeni modellerin üretiminde sorunlar yaşandı. 

Üretimin yavaşlaması ile birlikte, salgın yüzünden fiziksel mağazaların çoğu kapatıldı. Online satışlar devam ediyor olsa bile, fiziksel satış mağazalarının uzun süre kapalı kalması, hiçbir teknoloji firması için güzel bir sonuç getirmedi. Tüm bu sebepler ile birlikte, güçsüzleşen ekonomi yüzünden insanların alım gücü de düştü. Çünkü birçok insan işlerinden çıkartıldı ya da her ne kadar bilgisayar ihtiyaçları olsa bile, temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya ve para biriktirmeye başladılar. Bu sebeplere bağlı olarak, bilgisayar pazarı, 2020 yılının ilk çeyreğinde %8’lik bir düşüş yaşadı.

Bilgisayar pazarı değer kaybetti

Bilgisayar pazarı değer kaybetti

  1. Yeni yılın ilk çeyreğinde Lenovo, yüzde 4.4’lük bir düşüş yaşamasına rağmen, hala bilgisayar pazarının yüzde 23.9’una sahip.
  2. Hemen ikinci sırasında duran HP’nin  ise büyük zarara uğradığı görülüyor. Yüzde 13.9’luk bir piyasa kaybına sahip ve şu an piyasa payı yüzde 21.8.
  3. Listede olan büyük bilgisayar satıcıları arasında, tek yükseliş gösteren ise Dell. Yüzde birlik piyasa artışına sahip olan Dell, bilgisayar piyasasının 19.6 sahip.
  4. macOS’un tek kalesi olan Apple ise yine büyük kan kaybeden firmalardan biri. Yüzde 21’lik piyasa payı kaybıyla birlikte, Apple’ın piyasa payı yüzde 6 oldu.
  5. Acer ise yine kan kaybeden firmalardan biri. Yüzde 7.5’lik kaybı ile Acer’in piyasa payı yüzde 5.8 oldu.

İlerleyen zamanlarda hem ekonominin hem de üretimin daha normale dönmesi ile birlikte, 2020 yılının ikinci çeyreğinde piyasa oranları değişebilir.

 DigiToll #10

Amazon koronavirüs testini çalışanlarına yapmak için laboratuvar kuruyor

Özel soğutma sistemli Acer Predator Triton 500 tanıtıldı 

Çift ekranlı oyuncu bilgisayarı ASUS ROG Zephyrus Duo 15 tanıtıldı 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz