Evde Temiz Hava İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Okuma Süresi
4 dakika

Pandemi nedeniyle daha önce hiç olmadığı kadar evde vakit geçirdik ve görünen o ki bir süre daha evdeyiz. Evde olduğumuz dönemde birçoğumuz evin eksiklerini giderdi, mevcut koşullarını daha iyi yapabilecek çözümler aradı. Bir diğer önemli mesele de evin havasını değiştirmek. Mecazen değil, gerçek anlamda yaşam alanımızdaki temiz havadan bahsediyorum. Dyson Tasarım Mühendisi Sam Taylor ile evde temiz hava için nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk. Taylor, evi temizlemek veya yemek yapmak evin havasını kirletecek sonuçlar doğurabileceğini ve küçümsenmeyecek hususlar olduğunu söylüyor. 

Uzaktan çalışma ve eğitim ile evde daha fazla vakit geçirdik ve geçirmeye devam edeceğiz. Bu süre zarfında kendimizi daha iyi hissedecek çözümler aradık ve aramaya devam ediyoruz. Yeni ürünler, küçük tadilatlar, değişikler ile eviminizi daha keyifli bir hale getirecek yollar aradık. Ancak hem sağlığımız hem de psikolojimiz için unutulmaması gereken bir diğer önemli husus evde temiz hava. Özellikle soğuk havaların gelmesiyle kapalı alanda uzun saatler kalmak iç mekanda biriken kirli havaya daha fazla maruz kalmamıza sebep oluyor. Bu da sağlığımızı doğrudan etkiliyor.

Dyson Tasarım Mühendisi Sam Taylor, evde havamızı kirleten temel hususları şöyle sıralıyor: “Zamanla yüzeylerde biriken tozlar, halılardaki evcil hayvan tüyleri, nemli ortamlarda oluşan küf birikmesi veya açık pencerelerden evimize giren polenler.”

Ancak Taylor’ın asıl dikkat çektiği tehlike mobilyalarımızdan, halılarımızdan, evimizdeki temizlik ürünlerinden ve diğer birçok kaynaktan yayılan Uçucu Organik Bileşikler (VOC) ve gözümüzle göremediğimiz diğer gazlar.

Son dönemde hijyen gerekçesiyle çok fazla temizlik malzemesi, dezenfektan kullandık. Dışarda yemek ve sipariş vermek yerine evde daha fazla yemek pişirdik. Bu işleri yaparken evde temiz hava için de yapabileceğimiz tek şey cam açmak. Ki bu durumda da şehrin egzoz dumanı dolu havasına maruz kaldık.

Normal bir yetişkinin dakikada yaklaşık 7-8 litre hava soluduğunu belirten Sam Taylor, “Hepimiz vücudumuza ne aldığımıza çok dikkat etmeliyiz. Bu noktada, evimizdeki görünmeyen kirleticileri anlamak oldukça önemli. Bilim insanları bu küçük parçacıkların ve gazların sağlığımız üzerindeki etkisini net bir şekilde anlayabilmek için araştırmaya devam etse de, evlerimizde temiz hava solumak ve sağlığımızı korumak her geçen gün daha önemli hale geliyor.” diyor.

Mutfaktan Gelen Hoş Koku, Hoş Olmayan Sonuçlar Doğurabilir 

Yemek yaparken farkında olmadan sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doğabileceğine değinen Taylor, “Ocakta yemek pişirmek, özellikle fırını kullanmak, sadece mutfakta değil evin birçok alanında da hava kalitesini düşürebilir. Pişirmenin yarattığı kokular, havamızda bulunan kirletici maddelerin sinyalleridir. Ekmek ya da balık yapmayı ne kadar sevsek de, bu kokuları evden uzaklaştırmayı tercih ederiz. İç mekan hava kirliliği seviyeleri yemek yaparken  daha da kötüleşebilir. Sadece ortaya çıkan kokular değil; ocakta pişirmeden, özellikle kızartmadan kaynaklanan partikül ve gaz emisyonları da işin içine girer. Mutfaktan gelen hoş kokulara rağmen, sonuçta havaya bazı istenmeyen kirleticiler karışır.” diyor.

Temizlik Yaparken Soluduğunuz Havaya Dikkat Edin!

dyson süpürge

Pandemi nedeniyle dezenfektan ve diğer temizlik malzemelerin kullanımı ciddi oranda arttı. Bu da kullandığımız ürünleri ve bu ürünlerin kullanım şeklinin sağlığımıza olan etkilerini düşünmeye sevk ediyor. Doğal temizlik ürünleri kullanmak, iç mekan havanızdaki VOC (Uçucu Organik Bileşikler ) miktarını azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak bu ürünleri temin etmek her zaman mümkün olamıyor.

Mutfak yüzeylerinde, banyolarda ve pencerelerde kullandığımız temizlik ürünlerindeki kimyasallar havamızı doğrudan etkiliyor. Sam Taylor, “Limonen (limon ve portakal gibi turunçgillerin kabuğunda bulunan bir kimyasal), temizlik ürünlerinin narenciye gibi kokmasını sağlayan bileşiklerdenken, formaldehit (zehirli bir gaz) oluşturmak için evde doğal olarak oluşan ozonla reaksiyona girebilir. Alerjenleri evlerimizde göremeyiz ama vücudumuz onlara tepki verir. Bu partikülleri solumak sağlığımızı etkiler ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.” diyor.

Temiz Hava İçin İlk Adım, Daha Fazla Kirlenmesini Önlemek 

dyson hava temizleme

Teknoloji elbette birçok farklı alanda olduğu gibi bu alanda da bize çözümler ve alternatifler sunuyor. Elbette hiçbir şey bir dağ ve orman havasını veremez. Ancak evlerimize kapalı kaldığımız bu günlerde teknolojinin sunduğu imkanlara göz atmakta fayda var. Arka planda nasıl bir teknoloji olduğunu sorduğumuzda aldığımız ilk yanıt, elbette bizim atabileceğimiz küçük adımlara ilişkin.

“Evde birçok kirletici oluştuğundan; sizin ve ailenizin sağlığını korumak adına, iç mekan hava kirleticilerini ortadan kaldırmalı ve dışarıdan daha fazlasını getirmekten kaçınmalısınız. Dyson olarak, 20 yılı aşkın süredir, evlerdeki toz ve partikülleri temizleyebilecek teknolojiyi araştırıyoruz. Elektrikli süpürgelerde ya da hava temizleme fanlarda bulunan HEPA filtreler, polen, bakteri, küf, toz akarı döküntüleri ve evcil hayvan kepeği gibi ince toz parçacıklarını yakalamada oldukça etkili. İyi bir elektrikli süpürge filtrasyon sisteminin, 0,3 mikron kadar küçük partiküllerin yüzde 99,97’sini yakalayarak yalnızca temiz havayı dışarı vermesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Tamamen kapalı filtre sistemi, hava akışının filtreden çıkmasına izin vermez. Bu nedenle makinenin, havayı kirletici parçacıklar ve gazlardan düzgün bir şekilde arındırdığından emin olabilirsiniz. Bununla birlikte, HEPA filtreler tek başına kimyasal gaz, benzen, NO2 (Azot Dioksit) veya koku gibi VOC’leri temizleyemez. 360° HEPA filtre ve aktif karbon granül tabakalarına sahip Dyson hava temizleme fanları, ultra ince parçacıkları ve havada bulunan zararlı uçucu organik bileşikleri yakalayabilir. Fan işlevselliğiyle temiz havanın yalnızca makinenin bulunduğu köşeye değil tüm odaya yayılmasını sağlar.”

Cap telefonu uygulaması aracılığıyla verilere ulaşma imkanı veren Dyson hava temizleme fanları sahip olduğu akıllı sensörlerle sürekli ölçüm yapıyor ve evdeki hava kalitesini koruyor. Hava kalitesindeki değişimde otomatik olarak devreye giriyor ve zararlı kirleticiler tespit ettiğinde, havayı otomatik olarak temizliyor.

İlginizi Çekebilir:

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

Dyson Araştırması: Pandemi Döneminde İç Mekanlarda Hava Kirliliği Arttı

Dyson Mühendisleri Yatakların Nasıl Temizlenmesi Gerektiğini Anlatıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz