Yerli Otomobil Kenevirden Batarya
Okuma Süresi
2 dakika

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, yerli otomobil için kenevirden batarya üreteceklerini açıkladı. Karadağ, konuya ilişkin açıklamasında Yerli otomobilin bataryasının Bozok Üniversitesi’nden çıkmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, yerli otomobil için kenevirden batarya üreteceklerini açıkladı. Konuya ilişkin olarak; Yozgat Bozok Üniversitesi, Yozgat merkez ve Yozgat Boğazlıyan ilçesinde yerli ve yabancı 16 çeşit kenevirin deneme ekiminin yapıldığı ve çalışmalara başlandığı ifade edildi. Bu kapsamda üniversite bünyesinde “Kenevir Araştırmaları Enstitüsü” kurulduğunu belirten Karadağ, 6 araştırma grubu ve 100’den fazla akademisyenin endüstriyel kenevir alanında bilimsel çalışmalara başladığına işaret etti.  

Bununla birlikte Karadağ, yerli otomobilin bataryasının Bozok Üniversitesi’nden çıkmasını hedeflediklerini ve Ocak ayı itibarıyla üniversitenin, endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi haline geldiğini belirtti. Keneviri ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarına işaret eden Karadağ, açıklamasında “Çok kısa sürede çok ciddi bir mesafe kat ettik. O çerçevede kenevir ile ilgili sektörde bir aşamaya gelmiş firmalar bizlerle buluşmaya başladı. Yozgat merkez olmak üzere burada kenevir ile ilgili çok geniş yelpazede sektörel buluşmalarla kenevir, inşallah bölgesel kalkınma odaklı ülke ekonomisine kazandırılmış olacak. Türkiye’de kenevirin ekonomiye kazandırılması ile ilgili tek misyonu olan üniversite biziz” ifadelerine yer verdi. 

Yerli otomobil için kenevirden batarya projesi, 2-3 sene içerisinde hayata geçirilebilir

Kenevirden Batarya

Açıklamada, kenevirin pek çok alanda kullanılabildiğinin ve bunlardan birinin enerji sektörü olduğunun da altı çizildi. Yerli otomobilin bataryasının Yozgat Bozok Üniversitesi’nden çıkması hedefini ve kenevirden batarya projesini 2-3 sene içerisinde hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Karadağ, konuşmasında “Kenevirin başta biyokütlesinin özellikle selüloz kısmını, biyoetanol üretimindeki bu biyoetanolün en az benzinli araçlarda yüzde 10 oranında kullanılma zorunluluğu var. Özellikle pandemi sürecinde etanol ciddi anlamda değer kazandı. Biyoetanol üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Yeni nesil batarya dediğimiz süper kapasitörlerin üretiminde de kenevirin çok etkili olduğunu biliyoruz. Uzun ömürlü batarya üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Aktif karbonla üretilen, süper kapasitörün, yani yeni nesil bataryanın şarj ömrünün uzun olduğu, yeni nesil bataryalara göre, en az 200 kat daha uzun ömürlü olduğu tespit edildi ifadelerine de yer verdi. 

Kaynak: birgun.net 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Yerli Otomobilin Marka İsmi Belli Oldu! 

Yerli Otomobile Destek Verecek Alman Mühendislik Firması Gebze’de Ofis Açtı

Yerli Otomobil Fabrikası İçin İlk Kazma Vuruldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz