Wikipedia Erişim Engeli Dava
Okuma Süresi
1 dakika

Hukuk Fakültesi mezunu Bilge Doğru isimli bir yüksek lisans öğrencisi, ‘Wikipedia’ için getirilen 3 yıllık erişim engeli nedeniyle ‘BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’ya dava açtı. Yasak nedeniyle vatandaşların bilgi ve fikirlere erişim hakkının sınırlandırıldığını ifade eden dava dosyası, erişim engelinin manevi olarak hasara sebep olduğu gerekçesiyle BTK’dan tazminat talebinde bulundu.  

‘Hukuk Fakültesi’ mezunu Bilge Doğru isimli bir yüksek lisans öğrencisi, ‘Wikipedia’ için getirilen 3 yıllık erişim engeli nedeniyle ‘BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’ya dava açtı. Bölge idare mahkemesi tarafından kabul edilen dava dilekçesinin; iletişim, haber alma ve internet özgürlüğü bağlamında oldukça önemli bir noktada durduğu ifade edildi. Dava dosyası, yasak nedeniyle vatandaşların bilgi ve fikirlere erişim hakkının sınırlandırıldığına işaret etti ve erişim engelinin manevi hasara sebep olduğu gerekçesiyle BTK’dan tazminat talebinde bulundu.  

Bilge Doğru’nun avukatı Acun Papakçı ise konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Papakçı açıklamasında, söz konusu erişim engelinin milyonlarca kişiyi etkilediğini ve BTK’nın, bu tip bir karar almadan önce bunu göz önünde bulundurmak durumunda olduğunu ifade etti. Açıklamada ayrıca, üç yıl boyunca yaşanan mağduriyetin manevi hasara neden olabileceğinin de altı çizildi.  

Wikipedia kapsamında ‘BTK’ için açılan tazminat davası dilekçesi, başlangıçta reddedildi

Wikipedia BTK Tazminat Davası

Aktarılan diğer detaylara göre; Wikipedia kapsamında ‘BTK’ için açılan tazminat davası dilekçesi, önce ‘Ankara 12. Bölge Mahkemesi’ne götürüldü. Dilekçeyi reddeden mahkeme, dilekçede herhangi bir menfaat bağının bulunmadığını dile getirdi. Dava dosyası, daha sonra ‘Bölge İdare Mahkemesi’ tarafından incelendi. Mahkeme bu kez, bilgiye ulaşma hakkının ihlal edilmesi durumunda zarar doğabileceğine karar verdi ve muhatabın BTK olduğunu ifade ederek dilekçeyi kabul etti. Papakçı ise ‘Ankara Bölge Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi’nin, ‘Anayasa Mahkemesi’ ile uyumlu karar verdiğini belirtti.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Wikipedia’dan Türkiye açıklaması!

Dünya basını Wikipedia’nın açılmasını nasıl gördü?

Wikipedia’nın açılışıyla Twitter’da oluşan bayram esintileri (Liste)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz