TikTok Trump Dava
Okuma Süresi
2 dakika

ABD Başkanı Donald Trump’ınTikTok ve WeChat’in ABD’li şirketlerle herhangi bir iş yapmasını yasaklayan iki adet kararname imzalamasının ardından TikTokTrump hükumetini dava etmeye hazırlanıyor. Çin merkezli sosyal medya devinin; söz konusu davayı, alınan kararlar sırasında TikTok’a hiçbir söz hakkı verilmemesi şeklinde gerekçelendireceği ifade ediliyor.  

TikTok ve ABD hükumeti arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından Donald Trump, kısa bir süre önce Çin merkezli sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat’in ABD’li şirketlerle herhangi bir iş yapmasını yasaklayan iki adet kararname imzalamıştı. Aktarılan son gelişmelere göre; TikTok, bu kararnamelere ilişkin olarak Trump hükumetini dava etme kararı aldı. Söz konusu davanın, 11 Ağustos Salı günü açılacağı ve hükumetin platformu ABD ağında yasaklama kararına itiraz niteliğinde olacağı ifade edildi. Davaya doğrudan dahil olan bir kaynak ise dava dosyasının, ABD Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde dosyalandığına işaret etti. 

Paylaşılan diğer detaylara göre; TikTok tarafından açılacak olan davaTrump tarafından alınan kararın TikTok’a hiçbir yanıt şansı vermeden imzalandığı için anayasaya aykırı olduğu argümanına dayanıyor. Bununla birlikte TikTok, kararın gösterdiği gerekçelerin herhangi bir temele dayanmadığını ifade ediyor. Davaya dahil olan kaynak; söz konusu kararın, tamamen spekülasyon ve varsayıma dayalı olduğunu ve kararnamede, ortalıkta Çin hakkında dolaşan söylentiler dışında gerçeğe dayalı hiçbir bulgu olmadığını belirtiyor.  

Beyaz Saray ise konuyla ilgili yöneltilen soruları yanıtsız bırakıyor. Fakat Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, açıklamasında “Yönetim; Amerikan halkını kritik altyapılara, kamu sağlığı ve güvenliğine ve ekonomik ve ulusal güvenliğe ilişkin tüm siber tehditlerden korumaya kararlıdır” ifadelerine yer verdi.  

TikTok, birçok ülkede veri güvenliği ihlalleri nedeniyle inceleme altına alınıyor

TikTok Veri Güvenliği İhlalleri

Öte yandan TikTok, bir süredir pek çok ülkede veri gizliliği ve güvenliği ihlalleri nedeniyle inceleme altına alınıyor ve yasal yaptırımlarla karşılaşıyordu. Uygulama, kısa bir süre önce de benzer ihlaller nedeniyle Hindistan’da yasaklanmıştı ve bu karar, Beyaz Saray’ın imzaladığı kararnamede de referans olarak gösterilmişti.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

CIA: TikTok, ABD Kullanıcı Verilerini Çin’e Sızdırmıyor

Donald Trump, TikTok ile İlgili 2 Kararname İmzaladı! 

Donald Trump, TikTok Satışı İçin Gün Verdi! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz