Okuma Süresi
2 dakika

Türkiye ’nin Milli Uzay Programı dün akşam düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan uzay programı için son dönemlerde hem Türkiye Uzay Ajansı hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Twitter hesaplarından gönderiler yapmış ve 9 Şubat’ı işaret etmişti. Dün akşam yapılan etkinlikle bu bekleyiş son buldu. 

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapmış olduğu açıklamalar Türkiye ‘nin Milli Uzay Programı ‘na ışık tuttu. Erdoğan “Bu akşam ülkemiz adına tarihi bir dönüm noktasına şahitlik ediyoruz.” diyerek sözlerine başladı.

Uzay yarışında ülkemizin üst liglere taşınacağını ve gelecek 10 senelik planlarımızı açıklayan Erdoğan, uydu üretme yeteneğine sahip ülkeler arasında olduğumuzu ve ilerleyen dönemlerde Türk mühendislerin yerli yazılımlarıyla uydulardan elde ettiğimiz bilgilerin güvenliğinin tamamen sağlanacağı aktarıldı.

İmece olarak anılan ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz hakkında da açıklamalar yapan Erdoğan, entegrasyon işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Uydunun testlerinin halihazırda sürdüğü ve en önemli eksiğimizin ise fırlatma olduğunu belirten Cumhurbaşkanı bu konuda da önemli gelişmelerin olduğunu belirtti.

Pozitif bilimlerdeki üstünlüğün son dönemlerde Batı’ya geçtiğini aktaran Erdoğan, dünyanın yeni bir değişim arifesinde olduğunu ve temsil ettiğimiz medeniyetin dünyaya yeniden öncü olması için Türkiye’nin uzay yarışında hızlanmasına bağlı olduğunun altı çizildi. 

Türkiye 2023 ‘te Ay ‘a gidiyor

  • Hedef 1: Cumhuriyetin 100. yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatma, uluslararası iş birliğiyle hayata geçirilecek. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştirilecek.
  • Hedef 2: Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak. 2028 için planlanan ikinci aşamada aracımız yakın yörüngeye çıkarılacak, ilk fırlatma bu milli roketlerle yapılacak.
  • Hedef 3: Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
  • Hedef 4: Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
  • Hedef 5: Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.
  • Hedef 6: Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.
  • Hedef 7: Ülkemizde uzay sanayii ekosistemini daha da geliştirmek.
  • Hedef 8: Bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak.
  • Hedef 9: Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek.
  • Hedef 10: Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Ay’a gidiyoruz:

 

İlginizi Çekebilir:

SpaceX, İlk Paylaşımlı Görevinde Uzaya Rekor Sayıda Uydu Taşıyacak 

Virgin Orbit, Uzaya İlk Kez Müşteri Uyduları Taşıdı! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünyaca Ünlü CEO Elon Musk ile Telefon Görüşmesi Gerçekleştirdi 

Clubhouse nedir, nasıl girilir? | İzinsiz Girilmeyen Uygulama:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz