Ingenuity Test Uçuşunu Tamamladı
Okuma Süresi
2 dakika

Dünya dışındaki bir gezegende havalanan ilk helikopter olan Ingenuity, Mars yüzeyindeki ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. Aracın, motorlarını çalıştırıp havalanmaya başladıktan sonra yerden yaklaşık 3 metre kadar yükseldiği ve 40 saniye boyunca havada kaldığı ifade edildi.  

NASA, Dünya dışındaki bir gezegende havalanan ilk helikopter olan ‘Ingenuity’yi ilk test uçuşu için Şubat ayından bu yana hazırlıyordu. Uçuşun, 11 Nisan’da gerçekleştireceği ve uçuş testlerinde elde edilecek sonuçların, 12 Nisan’da Dünya’ya ulaşmış olacağı ifade edilmişti. Görevin toplam maliyetinin ise 85 milyon dolar olacağı bildirilmişti. Yüzeye yerleştirilen aracın, birbirine zıt yönde dönen iki pervanesini kullanarak havalanacağının da altı çizilmişti. Fakat tarihi uçuş, rotor kanatlarının test edilmesi sırasında ortaya çıkan teknik bir aksaklık nedeniyle 14 Nisan tarihine ertelenmişti. 14 Nisan’da yaşanan yazılımsal bir hata ise uçuşun tekrar ileri bir tarihe alınmasına neden olmuştu. Bunun üzerine tarihi uçuş, 19 Nisan 2021 tarihine alınmıştı.  

Yaşanan gelişmeler sonrası; yaklaşık 1.8 kilogram ağırlığındaki Ingenuity, Mars yüzeyindeki ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. Araç böylece, Dünya dışındaki bir gezegende uçan ilk hava aracı olarak tarihe geçti. Söz konusu tarihi uçuş, dünya genelindeki milyonlarca kişi tarafından canlı olarak izlendi. Bünyesinde 23 ayrı kamera ve çok sayıda sensör bulunduran aracın, motorlarını çalıştırıp havalanmaya başladıktan sonra yerden yaklaşık 3 metre kadar yükseldiği ve 40 saniye boyunca havada kaldığı kaydedildi. Dünyaca ünlü uzay ajansının ‘Jet İtki Laboratuvarı’ndaki yetkililer, test uçuşunun başarıyla tamamlandığını doğruladı. Uçuştan toplanan veriler de birkaç saat içerisinde Dünya’ya ulaştı. Yeni uçuşların ise gelecek haftalarda gerçekleştirileceği ifade edildi.  

Mars atmosferi, Dünya atmosferinin yaklaşık yüzde 1’i inceliğinde olma niteliği taşıyor

Mars Atmosferi

Öte yandan; Mars atmosferi, Dünya atmosferinin yaklaşık yüzde 1’i inceliğinde olma niteliği taşıyor. Bu nedenle uçuş koşulları, iki gezegen arasında çok büyük farklılıklar gösteriyor. Ingenuity de Dünya’da havalanabilmek için 500 RPM pervane gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu rakamın, Mars koşullarında 2500 RPM’e yükseldiği ifade ediliyor. Helikopterin, bu noktadan sonra Mars yüzeyinde dolaşırken farklı açılardan görüntü toplayacağı belirtiliyor. NASA ayrıca, Ingenuity’nin Perseverance’ın ulaşamadığı yerlere de erişerek detaylı görüntü alabileceğine işaret ediyor.  

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Ingenuity Helikopterin İlk Test Uçuşu Bugün Gerçekleşiyor! 

Perseverance ile Birlikte Kızıl Gezegene Gönderilen ‘Ingenuity’ Helikopter, Mars Yüzeyine Yerleştirildi! 

Mars Keşif Aracı Perseverance, Dünya’dan 11 Milyon İsmi Kızıl Gezegene Taşıdı! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz